18 november 2020 - Wereld COPD dag
COPD en COVID-19 : Belgische patiënten worden dubbel geconfronteerd met hun ziekte !
Voldoende fysieke activiteit, wat sowieso al moeilijk is voor COPD patiënten maar nochtans essentieel is om de ziekte onder controle te houden, wordt sterk verhinderd door de pandemie[1]
Minder fysieke activiteit, sociale ondersteuning en opvolging bij de arts. Deze Wereld COPD dag 2020 is dus belangrijker dan ooit, benadrukt de Belgian Respiratory Society
“Dankzij lichamelijke beweging en revalidatie kan ik nu terug werken”
COVID-19 is de grote indringer van 2020 en zorgt voor een ware ravage onder patiënten die lijden aan COPD, de ziekte die haar slachtoffers verstikt. Veronique, 44 jaar, COPD-patiënte, getuigt: "In zowel 2018 als 2019 ben ik door kortademigheid twee keer op spoed beland. Vanaf toen was ik genoodzaakt te stoppen met werken. Toen ik gediagnosticeerd werd, was het voor mij heel moeilijk om te aanvaarden dat ik een ziekte had waar ik de rest van mijn leven mee moest leren leven. Toch heb ik het redelijk snel een plaats kunnen geven. Ik heb toen ook besloten om in revalidatie te gaan en dat was de beste beslissing die ik kon maken. Het ging steeds beter. Ik kon terug meer fysieke activiteiten ondernemen, zoals gaan wandelen en kleine huishoudelijke taken uitvoeren. In september ben ik terug halftijds beginnen werken. Daar ben ik enorm blij om, aangezien ik bijvoorbeeld terug contact heb met collega’s en een uitlaatklep heb om naartoe te gaan. Als ik thuiskom moet ik natuurlijk wel even rusten, maar over het algemeen verloopt alles momenteel wel goed. Door Covid-19 ben ik natuurlijk wel bang om ergens naartoe te gaan zoals naar mijn specialist bijvoorbeeld, maar ik zet me daarover omdat het moet. Daarenboven heb ik soms last van kortademigheid door het mondmasker vooral op het werk. Ik volg heel strict de maatregelen op en verwacht dat anderen dat ook doen uit respect. Als ik mensen zie samenscholen zonder mondmasker op straat dan word ik daar heel boos om."
Fysieke en sociale activiteiten worden meer en meer beperkt
Veronique is helemaal geen alleenstaand geval. Een studie uitgevoerd bij 285 patiënten door Ipsos op vraag van de BERS en de patiëntenvereniging COPD vzw, met logistieke steun van Astra Zeneca en Chiesi, toont aan dat het dagelijkse leven van patiënten geen sinecure is. Voor bijna 8 op 10 patiënten heeft COPD een impact op hun dagelijkse fysieke activiteiten en bij 7 patiënten op de 10 tast de ziekte hun sociaal leven aan. Een derde van de patiënten voelt zich geïsoleerd. Bovendien botsen patiënten vaak op onbegrip en het oordeel van anderen. Meer dan 6 op 10 patiënten hebben de indruk dat hun omgeving de ziekte en haar gevolgen niet helemaal begrijpt. En meer dan 8 op 10 patiënten denken dat de politieke beslissingsnemers geen optimale kennis hiervan hebben.
COVID-19, verzwarende factor
Professor Janssens, longarts aan de UZ Leuven, legt uit: "2020 heeft ons sociaal leven maar ook onze fysieke activiteit en ontspanningsmogelijkheden belangrijk verminderd. Maar COPD patiënten die omwille van kortademigheid al minder actief zijn, worden nu dubbel gestraft door de coronacrisis." Bijna 1 patiënt op 2 menen dat hun situatie is verergerd door COVID-19, zowel qua fysieke activiteit als sociaal leven en isolement. Wat vaak terugkomt is de angst: ongeveer 8 op 10 patiënten vreest om besmet te raken met COVID-19, 1 op de 2 patiënten is bang voor een consultatie bij hun specialist, maar ook angstig om buiten te komen en fysieke activiteiten op te nemen . Een mondmasker dragen, als men al het gevoel heeft zuurstof te kort te komen, is bovendien niet makkelijk en hindert ongeveer 9 op 10 patiënten. Professor Janssens vult aan: “Door kortademigheid zijn patiënten met COPD meestal minder fysiek actief en verliezen ze hierdoor hun gezonde conditie. Dit leidt tot nog meer kortademigheid en een vicieuze cirkel die de ziekte verergert. Eén van de belangrijkste behandelingen van COPD is net het herstel van fysieke conditie via revalidatie. Met COVID-19 komt dit alles nu sterk onder druk te staan. Via deze weg wil ik een boodschap richten aan alle COPD-patiënten in België: blijf actief, blijf wandelen in parken en bossen, fiets op je hometrainer... dit kan ook op een veilige manier! Blijf ook in contact met je omgeving, maar ook je huisarts en specialist."
Blijf actief!
Professor Janssens: "De corona crisis kan op lange termijn heel wat kwalijke gevolgen hebben voor onze patiënten. Niet alleen door hun verhoogd risico bij infectie maar vooral ook door de negatieve impact op hun behandeling en door het verhinderen van een actieve levensstijl. De gekende collaterale schade.” Maar besluit Prof Janssens: “COVID-19 brengt COPD wel meer onder de aandacht en dit zowel bij naasten als bij de publieke opinie. Dit is belangrijk, want COPD is een onbekende ziekte. Hoe gaan we als maatschappij om met deze hoog risico groep, hoe kunnen we ze helpen? Deze grote vergeten patiëntgroep verdient meer erkenning. Daarom ook is het goed dat de patiëntenvereniging verder uitbreidt naar het Franstalige landsgedeelte. Zo zijn alle COPD patiënten in België vertegenwoordigd.”
Meer informatie op:
[1] Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in oktober 2020 bij 285 COPD patiënten.
BPCO_infigraphieNLDEF-20201116