Home page > Nieuws > Wereld...
 

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data
Date: 16/11/2020

Wereld Prematurendag 2020

Wij zijn de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC), een vereniging die de stem vertegenwoordigt van prematuur en ziek geboren kinderen en hun ouders. Als VVOC richten wij ons op ondersteuning en belangenbehartiging van deze doelgroep. Wij hebben hiertoe linken met praktijk, (nationaal en internationaal) beleid en onderwijs. Neem gerust een kijkje op onze website: https://www.vvoc.be/

 

Op 17 november, Werelddagprematurendag, organiseren wij in normale omstandigheden jaarlijks een studie of familie dag en voorzien wij geschenkjes voor de ouders wiens kindje opgenomen is op een neonatale dienst. Ook dit jaar bevoorraden wij alle 80 neonatale diensten in België van deze geschenkjes. Door toedoen van de COVID-19 epidemie kan onze studiedag echter niet plaatsvinden. Graag zetten we daarom dit jaar extra in op de bekendmaking van onze vereniging en de sensibilisatie van het belang van een goede omkadering en ondersteuning van couveusekindjes en hun ouders. 

 

De COVID-19 pandemie heeft de bezoekregelingen en nabijheid voor ouders en hun kindjes op neonatologie complexer gemaakt, maar COVID-19 of niet, onze ouders moeten bij hun prematuur geboren baby kunnen zijn in zo veilig mogelijke omstandigheden, individueel aangepast aan de eigen afdeling. Dit zo vaak ze willen, wanneer ze willen en met de nodige, levensbelangrijke nabijheid van de ouders en kind zoals via huid-op-huid contact. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze nabijheid een wezenlijk verschil maakt voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en het welbevinden van ouder en kind. 

 

Op 17 november, de Wereldprematurendag, brengen we dit graag extra onder de aandacht met de boodschap dat de liefde en nabijheid van de ouders voor een kind van levensbelang is, ten allen tijden, dus ook tijdens deze corona pandemie. We mogen niet onderschatten dat de mensen bang zijn om naar hun kindje te gaan of om het vast te nemen omwille van mogelijke besmetting met het COVID-virus waarvan we tot op heden nog onvoldoende de gevolgen kennen.